baş sağlığı nasıl yapılır?


1989 yılı...
28 kasım...
kuzenim Pınar öldü...
23 yıl geçmiş...
kardeşimle kırkları karışmış aynı yıl doğmuşlar
mayısta kardeşim haziranda pınar...
ilk defa morg gördüm
ilk defa bir ölü gördüm..
ilk defa bir defin gördüm ve ilk defa kefenin toprağa yatırılışını...
korkmadım...


gariptir ikisinide gata'dan çıkarttık...
*cennet kapısı* cümlesini kafamı kaldırıp baktığımda şaşırmıştım..
Ve hangi hastaneye girsem morgun nerede olduğunu bilirim..
nereden mi?
ölü kokusu'nu takip ettiğimde bulurum..artık anlıyorum..
yaz geldiğinde mezarlık ziyareti yaparsanız, etrafı kokladığınızda ceset kokusunu alırsınız..
korkutmayım sizi...acı gerçeklerin birde başka bir bakışı vardır anlayabilirseniz...
içinizi de baymayım..

şiddetli yağmur her yanımızı çamur etmişti...
definden hemen sonra halamı yıllar sonra görmüştüm evinede belki 2 yada 3.gidişimizdi..
bilirsiniz cenaze evinde helva yapılır ölünün ruhu için derler..hala buna aklım ermiyor helva yı yiyince ruhlar rahatlıyormu? pideler mideye ayranla inerken huzuramı eriyorlar? mantıksız geliyor...belki ben yanlış düşünüyorum...
ve helva yapılırken yalaka tipleri gördüm ilk defa...-dur sana yardım ediyim diyen yengem-giller familyası ve
onlara benzer içten-siz tipler...
bir tek dualar okunurken bakarım millete...herkesin kafasından geçen acı şekilleri farklı ayardandır, en çok acıyı 1.derece yakınlar çekerken 3. sınıf akraba eş ve dost şaşkınlık içerisinde olup, ağlama moduna geçip,  sahici olmaya çalışırlar ve siz anlamazsınız onlar timsah gözyaşları dökerlerken..sonra çook sonra irtibatı koparmışlarsa bilinki o mutfakta ve salonda dört dönen yalakalar ciğeri beş para etmeyen şahsiyetlermiş ve samimiyetsizlermiş diye dank ediverir beyinlerinize..
bakın mahalle düğünleri gibi iyi biliyorum değilmi bu olayları...çok inceledim çoook..başımıza da geldi..damdan da iyi düştük...
Ve bir şey daha...
bu insanlar sizin hatrınızı sormazlar nedenleri de -acılarını deşmeyim, arasam ne diyeceğim olur...
gerzek beyinliler bilmezler hatır etmek öyle laf olsun diye değildir hatır etmek değer veriyorsan acı gününde bile acısını ruh halini paylaşabilmek demektir..bir kere sorsan -nasılsın diye? belki o insan seninle acısından bir iki kelime paylaştığında rahatlayacaktır ama aramak işlerine gelmez, içsel olarak rahatsızlanırlar sonra da irtibatı kopartıp s...olup giderler..böylelerine de -aile dostumuz bile aramaz sormaz oldu deriz, olmaz olsunlar .eeee insan iyi gününde değil en zor gününde kendini belli eder bunu iyi yazın bi kenara...

görevleri bitince kapı ağzında -başınız sağ olsun derler..
-aslında ben senin o başın için sağlık diliyorum demek gelir içimden..

iki pide bir ayran - bir hatim indirmeden sonra yoksa o adam...
kapınızdan içeri almayın bu tür hayvanat bahçesi mensuplarını...

ölü kokusu aldığım kadar karaktersizlerin kokusunuda iyi alıyorum
neredenmi?
onlar pidecilerdir yerler içerler ıkınıp iki gözyaşı döküp evlerinde çay içerken o günün dedikodusunu yaparlar kocalarına veya kocaları karı-cık cıklarına...
Rahmet dilerim tüm ölülerimiz olduğu kadar dirilerimize de bende dahil...
çok ihtiyacımız oluyor insanlığın kokusu kötüyken...

Yorumlar

  1. Acı paylaşmak için,kara gününde de yanında olduğunu kanıtlamak için değil de, pide, ayran için gelinmesi ne acı:((senin gibi ben de karaktersizlerin kokusunu çabuk alırım ama bir şey öğrendim böyle yapmacık, sahte kişiler için yazmaya, üzülmeye de değmez. Zaten ateş düştüğü yeri yakar başkalarının akraba dahi olsa acılarımızı aynı acıyı duymalarını pek beklememek lazım galiba:(( kimi insanları olduğu gibi kabullen az üzülürsün..

    sevgiler Gülçin'ciğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer vefaat eden senin akraban ise sanırım acı duymasını beklemiyorsun ama rol yapmasını da istemezsin değilmi?
      mesela teyzesi veya amcası veya dayısı v.s. buna bazı kapı komşularıda dahildir..hoş benim kapı komşusu muhabbetim zamansızlığımdan olmadı bende istemedim açıkcası,,yinede cenaze evine gelirken takınacağın tavrı 10 dk.öncesinden belirleyenler bile var :) hayatmı oyun yoksa insanlarmı artık çok iyi oyuncular anlamış değilim..üzüntü duymuyorum biliyormusun galiba o dönemleri aşmışım..ben sadece baş sağlığı ziyaretinin manevi değil farklı bir bakış açısını anlatmaya debelendim :)
      sevgilerimle ağamla seni öpüyorum ablacım, annemin selam ve sevgileri var iletmemi istedi :)

      Sil
  2. Merhabalar,

    Ülkemizin bir gerçeğini öyle güzel bir şekilde kaleme almışınız ki, kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Evet, ülkemizde cenaze işleri aynen dediğiniz gibi oluyor. Hiç fazlası yok, hatta eksiği var bile diyebilirim.

    Sevgili kardeşim. Bir insan Cenab-ı Hakk'ın rahmetine kavuştuğunda Cenab-ı Hakk, onun ruhunu şimdilik Berzah Alemi dediğimiz bir boyutta ve uyku modunda tutar, ta ki, İsrafil A.S. Sur'a üfürünceye kadar, yani kıyamet kopuncaya kadar. Efendim, yok mezarında ilk akşam sorgu melekleri gelirmiş onu sorguya tabi tutarlarmış, daha sonra kıyamete kadar eğer salih bir kulsa nur içinde yatar, eğer salih bir kul değilse, kıyamete kadar kabir azabı çekermiş, bunlar doğru değil. Cenaze defnedildikten sonra verilen telkin de biat'tır, adettendir.

    Bir cenaze evine yapılacak taziye süresi üç gündür. Cenaze evine taziyeye gelenler yiyip içmezler, mekruhtur. Sadece cenaze sahipleri yer içerler, onlara da komşuları getirir.

    Cenaze sonrası cenaze evinde verilen pide, ayran ve helva gibi şeyler asla cenazeye ya da onun ruhuna ya da amel defterine sirayet etmez. Hiç alakası yoktur. Bir müslüman vefat ettikten sonra onun amel defteri artık kapanır. Sadece salih evlat bıraktıysa, faydalı ve güzel eserler bıraktıysa onlardan istifa edenlerden dolayı amel defterine sevap yazılacağı söylenir. Bir kişi vefat ettikten sonra artık bu dünya ile ilişkisi kesilmiştir. Kıyamete kadar ruhu da berzah aleminde uyku halindedir. Kıyametle birlikte uyandırıldığında "daha yeni yatmıştık, ne çabuk uyandırıldık" diyecekler, çünkü onlar için zaman mefhumu söz konusu değildir.

    Cenab-ı Allah'ın rahmeti, sadece ölen kardeşlerimize değil, sağ olan kardeşlerimize de dilenir. Ama her nedense rahmeti hep ölülerimiz için dileriz.

    Bir cenaze yakınına taziye için "başın sağ olsun" denmez, bu doğru bir taziye dileği değildir. Ama ülkemizde bu kavram dilimize yerleşmiş hepimiz bu kavramı kullanmak zorunda kalıyoruz. Hatta, "onun ömrünü Allah çocuklarına versin" "sizin ömrünüz uzun olsun" vs. gibi yersiz ve bidat taziye dileklerinde bulunurlar.

    Ölen için cenaze sahibine "El hükmü lillah" Yani (hüküm Allah'ındır), emir büyük yerden gelmiştir dendikten sonra, "Allah ona rahmetiyle muamele eylesin", "taksiratını affetsin", "sizlere de sabr-ı cemil ihsan eylesin" denir.

    Bu dünyadan ebedi aleme tevdi ederek Cenab-ı Allah'ın rahmetine kavuşmuş olan bilcümle geçmişlerinize, Cenab-ı Allah'tan rahmetiyle muamele eylemesini niyaz ederim.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey; nasıl güzel anlatmışsınız ne güzel dile getirmisiniz yüreğinize kaleminize sağlık..biliyor musunuz bende cenaze evine gittiğimde verilen pideleri yiyemiyorum daha doğrusu hakikaten boğazım düğümleniyor kalıyor öylece..tabak önüme geldiğinde zorlarlar -bak kızım ruhu için yemen lazım diye..yalnız lazım olduğunu zannetmiyorum yenilincede dediğim gibi ölen ruha ne gibi bir faydası oluyor onuda mantığıma kabul ettiremiyorum sizde anlatınca içim rahatladı..
      fakat bende berzah aleminde kalacağımızı okudum, fakat diyanet görevlileri ve ünlü tv ye çıkan islam bilginleri 2 kişi özellikle çok meşhurdur bilirsiniz sürekli definden hemen sonra en son hoca kalırmış defnedilenin başını beklermiş ki ben buna hiç dikkat etmedim hocada gittikten sonra son ayak sesleri kesildikten sonra diyim münker ve nekir melekleri sorgu için gelirlermiş tıpkı dediğiniz gibi amel iyi ise nur iyi değilse azap içinde aihrete kadar ceset bunu çekermiş ben hep böyle duydum ama kuran-ı kerimde okumadım belkide tam olarak bitirmediğim için..hepimiz böyle biliyoruz bunun için ayrıntılı bir açıklama yapabilirmisiniz gerçekten verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim saygılarımla...Amin...cümleten inşaallah..

      Sil
    2. Merhabalar,

      Mezaristandan herkes dağılıp giderken hoca efendi ile cenaze sahibinden biri kalır. Her ikisi de mezarın başında durur ve hoca efendi, cenaze sahibinden cenazenin adı, anne ve baba adını sorar ve cenazeye güya telkin verir. İşte sorgu melekleri gelecekler ya ve cenazeye soracaklar ya "Rabb'in kim, Nebin kim?" diye Cenaze de hoca efendinin telkin yardımıyla bu sorgu meleklerine işte "Rabb'im Allah, Nebim Hz. Muhammed Mustafa (SAV) diyecek. İşte ben buna da inanmıyorum. Bu da bir türlü İslami bidatlarımızdan.

      Mezaristan ziyaretini de sadece ibret almak için yapmamız gerekir. Mezaristana girince burada yatan ölülere "Selamün aleyküm ehl-i kabir" Yani ey kabir ehli size selam olsun. denir. Kabir düzeni ve temizliğini yaparsın ve ölü için sadece Cenab-ı Allah'tan onu bağışlamasını, affetmesini ve rametiyle muamele eylemesini niyaz edersin. Yok efendim Yasin okumak, 3 İhlas ve 1 Fatiha okumak gibi uygulamalar da doğru değil. Çünkü Cenab-ı Allah "Ben Kur'an-ı ölülerinizin ardında okunmak için, ölüleriniz için değil dirileriniz için, öğüt almaları için indirdim" der. Efendim, daha öyle çok konular var ki, fazla uzatmayayım artık. Siz sorun ben de post şeklinde yazı hazırlarım.

      Selam ve dualarımla.

      Selam ve dualarımla.

      Sil
  3. cnm ben geldim yazın çok güzeldi sağol

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. esra canııım hoş geldin :) sende sağ ol...
      öpüyorum seni..

      Sil
  4. Yakın zamanda cenazemiz olduğundan daha anlamlı okudum yazını ve okurken kafamı sallamadan edemedim. Ben de hep merak etmişimdir neden ölü evinde helva kavrulur diye?
    Allah herkese sıralı ölüm versin...
    Ve bende ilk kez ölü birini gördüm, morga girmeye cesaretim yoktu ama mezarlıkta gömülürken ilk kez yakından şahit oldum. Korkarım sanmıştım ama korkmadım. Anaannem derdi ki; kızım ölüden değil diriden korkacaksın asıl"...

    YanıtlaSil
  5. ya Gülşahcım gerçekten izahı yok yemenin içmenin..adamın içi yanıyorken bir yandan hizmet ederler kültür haline getirilmiş ama hakikaten hiç hoş olmuyor bilmem farkındamısın ailenin gözünün içine baka baka yiyip içiyorsun bön bön bakıyorsun sonrada çıkmadan başın sağ olsun diyorsun ne demek bu başın sağolsun? başım sağ gördüğün gibi..bize geldiklerinde bunu söyleyen herkes bana küfür etmiş gibi geldi çok zoruma gitmişti..
    o ara kimsenin aklına dua etmek gelmiyor yada edilirken bile farkettinmi hiç bazılarının gözleri el fecir okur evine mutfağına halına bakarlar kimileri araştırma görevlisidir :) yaa o kadar çok şey birikmişki içimde, farklı bir bakış galiba..canım Allha rahmet eylesin yakının için..sabır dilerim ailesine beni anladığını biliyorum..Anneannen çoook doğru demiş diri'lerden korkmak lazım..dün hissetmişim gibi bu yazıyı yazdım bu günde bizim bi aile dostumuz vefaat etti onu öğrendim tuhaf oldum biraz..

    YanıtlaSil
  6. Gülçin, ne güzel anlatmışsız, bu sonbaharda arka arkaya verdiğimiz kayıplardan sonra yazın çok anlamlı geldi, aynen dediğin gibi yemek saati evin içi öyle bir kalabalık oluyor ki anlatamam, sonra çay içiyorlar herkes yavaş yavaş çekiliyor evine, darma dağınık, bulaşıklar mutfakta yığılmış evde yalnız başına kalakalıyor insan, sonra etrafındakiler uzaklaşıyor, hatta bir daha görmez oluyorsun, sanki hiç yalnız bırakmayacak gibilerdi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen dediğin gibi oluyor hobicim..
      insanların çok anlayışlı olduğunu düşünmüyorum
      taziye ziyaretinde yapılacak bana göre 3 şey var:
      dua etmek..
      sabır dileyip teselli etmek
      teselli ettiğin insanın acısını dinlemek ve arkasında durmak..
      başka bişey istenilmez..
      ama anlayşımız o kadar farklılaşmışki; helva pide ayran bön bön oturup bakmak sonrada çıkıp gitmek herkes ama herkes birbirini taklit ediyor sende farketmişsin...
      okuyan yüreğine sağlık arkadaşım, sevgilerimle öpüyorum..

      Sil
  7. Çok üzüldüm, iki genç insanı ardarda toprağa vermişsiniz. Bu hiç kolay değil. Recep Bey'in yazısını okudum çok değerli bilgiler vermiş. Benim de bilgilerim o yöndedir. Gidenlere rahmet, kalanlara sabır diliyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok zor Rabia hanım çoook zor..
      evet bende Recep beyin verdiği bilgileri çok beğendim hatta içimi rahatlattı..
      sizinde blogunuzu detaylı olarak en kısa zamanda ziyaret edeğim çok teşekkür ederim okduğunuz ve yorum yaptığınız için..
      sevgilerimle..

      Sil
  8. En acısıda da budur zaten canım sen acını yaşayamazsın, kovmak gelir içinden ,çığlık atıp yere kapanıp saatlerce ağlamak!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle boğazının ucuna kadar geliyor kapıyı açıp böylelerine -defol git demek...ama yapamıyorsun.. olmuyor :(

      Sil
  9. tavsiyeyle geldim ve ..üzgünüm ve gidip tavsiye edeni hem üzecek hem öpeceğim

    YanıtlaSil
  10. tavsiye edeninde sizin gibi yorum yapmasını ama sizinle birlikte ismini yazmasını rica ederdim, üzüntünüzü anlayamadım yazımdan mı? beğenmediğinizden mi? değer verip okuduğunuz için teşekkür ederim :) saygılar..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar