Tarih: 29 Ekim

Bu gün dünyanın her yerinde gülen eğlenen insanlar vardı, bu gün Türkiyede evlenen, nişanlanan çiftler vardı adımlarını yeni dünyaya atmak için uğraşan.. bu gün sibel can'ın extrası vardı, barda oğuz boran'ın proğramı, kahvede 4 adam okeye dönerlerken gırgır şamata kırılagiyor, dersaneden çıkan gençler birbirlerine takılıp eğleniyor, flört edenler sinema salonuna girip koltuğun birinde keyifle filmini izliyor, güneş son ışıklarını insanların yüzüne vuruyordu..


Bu gün takvimin yaprağı tarihde bu günü kare şeklindeki küçük kağıda şunu sığdırıyordu :' 29 ekim 1923 Cumhuriyet bayramı....
36 padişahtan sonra...çok sonra..selanikli zeki adam uzun uğraşlar ve emekler sonucunda cumhuriyeti ilan etmiş, işte o günün adı ve tarihi günü bu gün..ne elifler gelmiş ne mehmetler gitmiş, osmanlı türkiye olmuş türk olmuş cumhuriyet olmuş..ve tarihinde bir ilk bilmem yazarmı takvim yaprakları tarihde bugün 29 ekim kutlamaları iptal edilmiş..kimin iptal ettirdiği ne için iptal ettirdiği umrumda değil, önemli olan iptal edilmesi..
Şunu unutmamalı; Acı'nın yaralarına 70 milyon ortak..Şehitlerin resimlerini ve bayrağa sarılı tabutlarını görürken ağlıyoruz, çünkü o acıyı hissederken, bir yandan tepki veren bir bünye muhakkak vardır insanoğlunda..el ele tutuşmuş yeni evlenmiş çiftlerin cesetlerini taşın altından kaldırıp çıkarırken hissettiklerini gördüklerini kimse tarif edemez, hepimiz olanların ortağıyız, hepimizin kanı da adı da Türk..
Tarihde bugün 29 ekim...ve ben bundan 30 küsür yıl önce ilkokulumun bahçesinde şiir okuyan dişlerinde tel takılı siyah önlüklü bir kızdım, mutululuğumu ve heyecanımı kimse anlayamazdı, şiirimin sonunda ne okul müdürüm nede öğretmenim bana extra yaptın kızım sana aferin diye bana para vermedi, ama bu gün alt kadrosuyla full çalışan bir bülent ersoy vardı kadehini böğüre böğüre yere çarpan..sibel can kırıtıp o güzel sesini tüm cilvesiyle satıyordu, kaç erkek iç geçirerek ve keyfini alarak izliyordu bilinmez..kafelerde çaylarını içip, bilardo oynayanlar hayatlarına tüm doğallıklarıyla devam ettiler ben işimdeydim, misafirlerimi ağırladım, somurtmadım konunun bir yerinde gülümsedim..Çünkü güneş van'da doğdu, buralardan geçti, izmirde son buldu..bugün evimde bu satırları yazarken doğunun bir köşesinde çadırın içinde üşüyen çocuklar var..kaç gündür banyo yüzü görmeyen insanlar..onlara yırtık battaniye ve topuklu ayakkabı gönderen gerzeklerin olduğu gibi..
Burası Türkiye; her an herşeyin yaşandığı bir ülke..stresin sıkıntının bir türlü defolup gidemediği bir coğrafya..Tüm dünyanın gözünün değdiği, nazara getirebildiği 4 mevsimlerin yaşandığı topraklar bütünü..
Kirli oyunların oynandığı saflığını yitirmiş dünyanın, psikopata bağlandığı bir kıta..Tarihte bu gün iptal edilen 29 ekimde sevgili büyüğüm devlet inan protokolü iptal ettirmen bir işe yaramadı, çünkü hayat senin öğlen yediğin portakallı ördek ardından içtiğin Türk kahvesi gibi devam etti..kimileri çorba içti, kimileri uyudu kimileri ağladı kimileri evlendi kimileri şiirlerini okulunda okudu, yolda durup istiklal marşını söyledi, ama hayat acımasız devam etti..
Tarihde bugün 1923 e gelinceye kadar cumhuriyet hiç olmamıştı o yüzden borçluyuz mehmetçiklere eliflere yattığımız yerin rahatlığını...sevgiler..

2011 tarihli yazım..

Yorumlar

  1. Canım ne güzel tercüman olmuşsun duygularımıza....
    Evet her nekdar takvimlerden kaldırılsa da bugün biz çocuklarımıza, eşimize dostumuza bugünü unutturmayacağız.
    Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun, iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülşahcım hafta sonu sayfanı komple okuyacağım çok şey kaçırmışım kusuruma bakma, bende senin Cumhuriyet bayramını kutluyorum :)
      takvimlerden asla kalkmayacak çok beklerler :) anıtkabire gidemedim ama gördüklerimiz yeter değil mi ;)

      Sil
    2. Canımmm sorun değil, yoğunsun sanırım bu aralar.
      Bende senden ses çıkmayınca merak ediyorum inan. İyi olman yeterli :))))
      Öpüyorum seni.

      Sil
  2. Gülçin'ciğim yassah dediler ama oradaydım, yassah dedikçe tersine tepki olduğunu sanırım yasaklayanlar da şaşırarak ve üzülerek görmüşlerdir:)o yüzden umarım seneye de yasaklarlar diyorum:)))millet yasaklanınca kıymetini anladı, cumhuriyet bayramın kutlu olsun, güzel bir yazıydı ayrıca eline sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa aslında haklısın Müjde ablacım insanoğlunun yaratılışında var değilmi yasakları çiğnemek :) tatlı geliyor..
      etki-tepki meselesi olmalı öyle ya; istedikleri kadar yırtsınlar bi taraflarını :) anıtkabire gelemedim ama gördüklerim muhteşemdi, iyiki gitmişsin eminim çok güzeldi...
      öpüyorum seni :)

      Sil
    2. Anıtkabir'e ben de gidemedim:(((Ulus'ta heykelin çok yakınında, kaldırımda dükkanlar var oradadaydım, arkamda dönerci mi ne vardı, çünkü susadım su aldım, Anıtkabir'e yürüyelim derken aşağı doğru inerken, aşağıdakiler ağzılarını, burunlarını bayraklarıyla,elleryile kapatmış bana (bize)doğru kaçmaya başlayınca çarpıştık..ben şaşkın 'ne oluyor?' dediğimi hatırlıyorum onlar da "gaz sıkıyorlar" deyince mecburen aşağı inemedim hatta yukarıdan gelenler,aşağıdan kaçanlar arada sıkıştım ve ezilmekten korktum ama o ana kadar yaşadıklarım çok güzeldi....

      Sil
    3. kuzenimle geçenlerde bir sohbetimiz oldu söz konusu Türk milletiydi, ordan burdan derken dediki -abla yurt dışından her seferinde döndüğümde hangi havaalanı olursa olsun gözüme bir itişme kakışma veya bir hareketlenme çarpıyorsa mutlaka o yöne gidiyorum emin ol o kavga veya tartışma her neyse bunu yapan Türk olarak çıkıyor, avrupada kesinlikle insanlar bizim gibi heyecanlı veya -önce ben geçiyim -benim olsun -vuruyum indiriyim düşüncesi olmaz :) ister istemez senin yazdıklarından yola çıkarsak yahu bu sadece bi yürüyüş Allah korusun bi savaş olsa düşünemiyorum halimizi..bende sırf bu yüzden yıllardır konserlere ve yürüyüşlere veya her neyse katılmıyorum, insanlarımız duyarlı ama saygısızlar maalesef..

      Sil
  3. Çok güzel bir yazıydı canım Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun.
    oiii ben ben bu temayı çok sevdimmmm,ama çok şekerrr:))
    güle güle kullan . sevgilerimle. blog listesi biraz kısalabiliyormu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim kuğum :) gecikmeli bende kutluyorum Cumhuriyet bayramımızı.. temayı deneme amaçlı koydum şablon değiştirmeyi seviyorum artık öğrendimde blogspotta nasıl değiştireceğimi kurcalar dururum :))
      ha evet blog listesi istersen kısalabilir n'oldu?

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar