karışmayın şu davulculara..



Yoğunluğun ardından dinlenme ve demlenme zamanındayım..
Ve hepinize hayırlı ramazanlar dilerim, bu değerli ay'ın kelime manasını da yeri gelmişken söyleyeyim ramazanın sözlükteki anlamı yanmak..Dilerim yanarken sabrımızın sınavını verebiliyoruzdur.Konu ramazan olunca;



Ramazan'a girmeden bir kaç gün önce arkadaşımın tavsiyesi üzerine onun kuaförüne saç boyatmaya gittik, çünkü siyah saçların arasından gün geçtikçe çığ gibi büyüyen beyazlarımla her ne kadar barışıkda olsam toplum içine böyle çıkılmaz arkadaşım diyenler, meğer çökmüşsün diyip moralimi hallaç pamuğuna çevirenlerin dillerinden kurtulmak için oturduk aynanın karşısına..9 saatlik bir işkencenin içinden geçerken bir çok kadınlar kadıncıklar kızlar kızcıklar girip çıktı boyatanlar fön çektirenler maşalananlar :) derken arada muhabbet'de ettiklerimiz oldu..konu dediğim gibi ramazan olunca yan koltukta oturan çıtır ama ebicennet ( bizim dilde: çok bilmiş anlamındadır ) kızımız -ben bizim siteye girip davul çalmalarını istemiyorum çıksınlar dışarı uzakta çalsınlar diye cart sesiyle nefretini kusarken sesinin iticiliğinden cidden bütün tüylerimle birlikte cinlerim tepeme dikildi dönüp direk suratına baktım öyle mendebur bir halde aynaya bakıyorken içimden -sakin ol cahildir de geç diyorum yok hatun durup durup davulcuları alaşşağı ediyor hırlıyor kızmaya devam ediyor sonunda sağ kaşım kalktı sakince döndüm yüzüne; -yılda bir ay, o da; 11 ay da bir ay  gelip senin kapında çalıyorlarsa inan bana seni tanımadıkları içindir ama senin yaşın çok küçük bizim kültürümüzde ramazan ayında davul çalınır eğer külütürümüz unutturulacaksa bu sizlerin sayesinde oluyor dememle (ses tonumu toklaştırıp netleştirince ortaya şu çılgın teyzelerdeki sibel can kılıklı aynur teyzenin sesi gibi bi ses çıkıyor) o cart sesi cılızlaştı -tamamda hergün çalmasalar yaniii (kedi gibi konuşurlar ya sündürürerek) tabii diyorum içimden sen söyle haftanın hangi günü istiyorsan gelip patlatsınlar sokağında tokmağı..o dakka yüzüne öyle bir baktımki gözlerimden ateş fışkırıyor biliyorum -gık- dedi kaldı haspam..

-herkes o sesi gecenin bir yarısı duymak zorunda değil, benim küçük çocuğum var hastam var diyen olabilir ve eminim oluyordur da..Amaaaa...bu davul her gün çalmıyor bu 1...2-sadece 30 gün duyuyorsun ve bundan 20 sene evvel senin anan da, babanda, babanın babası ve sülalesi de o davulun sesini duyuyordu ne anan inkar eder nede yedi ceddin..niye kızıyorsunuz kardeşim nedir derdiniz sizin anlamış değilim yılın her günü 50 cent denen grubun kafa göz patlatan davul sesini severek dinliyorsun ama hem sonra kalkmak zorundasın diyen mi var sana, oruç tutmuyorsun diye gözleriyle yiyenmi var ki kimsenin de bunu yapmaya hakkı yok ister tut ister tutma  orası sana ve öbür tarafa kalır karışmayın şu davulculara bir burnunuzu sokmadığınız orası kalmıştı eciş bücüş etmeyin herşeyi manyak mısınız derdiniz yok dertmi arasınız kafanız mı kırık bilmiyorum bak yazarken atarlandım (bu atarlanma lafı da; lazlardan içanadoluya yeni kaymış bir laf) sinirleniyorum iyice..

Adamlar zaten korka korka çalıyorlar, kafalarına gözlerine yüzlerine atmadık saymadık laf bırakmıyorsunuz şişeler taşlar tükürükler küfürlerin biri bin para amaaaan bee ne çektiniz be davulcu kardeşler yahu yaa :) millet hepten kabloları yakmış her zamanki gibi psikopatlıkta number one'ız elimize su döken olmaz..kardeşler arkadaşlar zat-ı muhteremler neyseniz artık; bizim  geleneklerimiz örf ve adetlerimiz avrupalıların fıçı içinde banyo yapmasına benzemez bilinki; onlar var olan değerlerimizi çalıp kendi içlerinde faaliyete geçirirken olmayan hayatlarını bizlere bulaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar bu yüzden tv izlenemez durumda..oturun bi araştırın ramazanda osmanlı kültüründe neler varmış geçin onu Türk kültüründe ramazan ayında neler yapılmış, ve nelerin yapılması gerekirmiş okuyun, yapmayın hadi ama unutmayın unutturmayın, ileride çocuğunuz olduğunda yada varsa ne miras bırakacaksınız face'mi tweet mi, o ne giymiş bu ne çıkarmış bunları mı bırakacaksınız geçin artık çok salak bir millet olduk çıktık uyuştuk uyuşturulduk resmen..ee artık uyanın lütfen davul çalıyor...uyanın...uyanın...
iyi geceler..

Yorumlar

  1. ne yalan sölim eskiden ramazan davulcuların gümbür gümbür seslerini bende severdim..öyle kalkardık..ama şimdi çok şey değişti..atık rahatsız olmaya başladım bende diğerleri gibi..tencere tava çalana dava açılıyor,cezalar kesiliyor ama ramazan davulcularına ses çıkarılmıyor
    :(( hangisi daha gürültülü? ortada bir haksızlık var..Ramazan deyip,eyvallah mı dicez..görmezlikten mi gelicez..yani canım benimki siyasi görüşüm..onlarda ekmek parası kazanıyo ama iş gürültüye gelince ortada haksızlık yapıldığı kesin..elinize sağlık,çok güzel bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mesela ne gibi şeyler değişti sevgili bilge dünyası :) zaman mı teknoloji mi yoksa insanlar mı? tencere tava çalanlarla davulcuları nasıl bir tutabilirsiniz anlamadım benim hoş tüm bunları yapanlara karşıda bir düşüncem tutumum yok siyasi anlamda bir tutulamayacak bir durum bu. tencere tava çalanlar bir dava uğruna yürüyüş yapıyorlar ama davulcular her yıl olduğu gibi yüz yıllardır olduğu gibi geleneklerimizde olduğu gibi -uyanın-diyorlar vakti zamanında saat mi yoktu da milleti davulcu uyandırıyordu hayır o da vardı ee o zaman bu davul çalmanın anlamı nedir diyorsanız -olanı varmış olmayanı varmış bileni varmış bilmeyeni varmış. ramazan ayıdır evet ve bunun eyvallahı olmaz sevgili bilge dünyası evvel zaman içinde yukarıda dediğim gibi sizin aileniz de ailenizin ataları da bu sesi duydu, bazı değerlere saygı duyulması gerekir benim tencere sesine saygı duyduğum gibi..değerli yorumunuz için teşekkür ederim :) sevgiler..

      Sil
    2. her şey değişti de,insanlarda çok değişti ablacım..Şimdi bunları burada anlatmaya çalışırsam,güzel yazınızı berbat etmiş olurum..Canınız sıkılır,üzülürsünüz..Sonra bir başkası gelir cevap verir,sonrada bende ona cevap veririm..Bu böyle sürüp gider..Bol bol kalp kırarız..Neyse çok teşekkür ederim,tekrar elinize sağlık..sevgiler sayıglar..

      Sil
    3. :) tabii haklısınız insanlar da değişti tıpkı zaman gibi..berbat edilecek bir durum yok kesinlikle siyasi bir tutumum ve düşüncem olmadığı için saygı duyarım tüm düşüncelere..iyi niyetli olunduğu takdirde her düşünceye kapımız ardına kadar açık bu ne olursa olsun :) kırılıacak gücenecek bir durum yok nasıl isterseniz öyle buyurunuz, dost ve gönül kapısı ters düşsede düşmesede saygı ve sevgi çevçevesinde açıktır herkese..
      bende çok teşekkür ederimki; sayfama gelip düşüncenizi paylaştığınız ve okuduğunuz için :) sevgiler..

      Sil
  2. Ben de atarlanıyorum-ne ara bu kelime dilime yerleşti- kendi kültürüne yabancılaşmak bizim gençliğimizde de prim yapardı. Mesela Türk filmlerini değil de Avrupa filmlerini tercih ederdik. O zamanlar Avrupa hayranlığı vardı. Ama, Ramazan ayının ritüellerinden hiçbir zaman taviz vermedik. Bu mübarek ayı olması gerektiği gibi yaşadık.
    Kendi insanımızdan da biraz anlayış bekliyoruz ama yok bir ay bile tahammülleri yok. Demek ki; sabırlı ve anlayışlı olmak bize düşecek:) Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabia hanım :) hoşlar getirdiniz..ne güzel anlatmışsınız avrupa filmlerini izleyip kendi değerlerinize sahip çıkmışsınız keşke o gençlik şimdi burada aynı zihniyette olsa..ben bir hristiyanın saygı duyacağından eminim ama kendi insanımızdan sizin gibi şüpheliyim artık..tahsmmül kavramı saygıyla bütünleşiyor değil mi..çook teşekkür ediyorum sevgilerimle öpüyorum sizi :)

      Sil
  3. Canım arkadaşım keyifle okudum herzamanki gibi,
    Kültürümüz yavaş yavaş kayboluyor, bende eski ramazanlar demeye başladım, çok büyük davetler yapılırdı bütün aile toplanırdı, hala yapıyoruz ama o çocukluktaki gibi eğlenceli olmuyor artık, en çokda neden korkuyorum biliyor musun, yıllar sonra çocuklarımın eskiden ramazanda insanlar oruç tutup ,bişey yemezlermiş demesinden, çünkü artık oruç tutanlarda azaldı, öğlen saatinde tüm restoranlar açık, herkes rahat rahat yiyip içiyor,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hobicim hoş geldin canım benim :)
      ben kaybolmasından korkuyorum eski ramazanları kaybolacağı düşüncesiyle hem özlüyorum hemde geri gelmesini istiyorum..bak demek eskileri bildiğine göre aynı şeyleri düşünüyoruz..Oruç tutmak başlı başına maneviat kapısı..dileyen tıklar dileyen girer dileyen girmez saygı duymak lazım tabi fakat kendi öz değerlerimize sahip çıkmak bir yana atabiliyorsak bir kenara orda bir durup düşünmek lazım sanırım tehlikeli bir zamanın içindeyiz düşüncesine giriyorum yinede her zaman umut var yinede olumlu düşünmek lazım bizim gibi saygı duyanda var tutup tutmaması mühim değil o kul ile Allah arasında..bizler güzel külütürümüze sahip çıkarsak gerisi mutlaka gelecektir eminim nesil o kadar kötü değil..bende görüyorum yiyip içenleri fakat hiç bir şey diyemem o onun yaşayışı düşüncesi kimbilir belkide rahatsız hastadır diye düşünür geçerim..hayırlısı olsun canım ne diyelim gülümseyip sadakamızı verelim :) sevgilerimle..

      Sil
  4. Hani derler ya Gülçinciğim" Ağzına sağlık" canım... Tabi yüreğine de, kaleminde... Gitti maalesef elimimizden kaydı gitti. O güzelim adetler her şey gibi kaybettik. Davul çalana kızarlar, ezan okuyana kızarlar, top atana kızarlar. E o zaman biz kimiz kardeşim. Bir insan geçmişiyle, örfüyle, adetiyle bağlıdır sahip olduğu millete... Onu da red ederse geriye ne kalıyor.
    Ne güzel yazmışsın canım öpüyorum sen..
    Gönlünce güzel bir pazar diliyorum canım
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hay seninde gönlüne yüreğine diline sağlık :) canım Yaren'im :)
      evet biz kimiz ? bilmek için düşünmek lazım düşünceydi arar sorar bulurdu, biz çok şanlıyız geçmişimizin ne değerli zamanlar olduğunu biliyoruz şimdiki ve gelecek nesil sanırım sıkıntılı olacak bu nedenle soylarını atalarını ve değerlerini kültürlerini öğrenmeleri gerekiyor sahip çıkmak sadece toprağa karşı bir sorumluluk değildir sahip çıkmak bütün kimliğimiz ve kültürümüzle kucaklaşmak demek değil midir yoksa ben mi yanılıyorum :)
      bu güzel ve değerli yorumun için çok teşekkür ederim, sevgiyle kucaklıyorum :)

      Sil
  5. Canım,
    Ramazan sadece aç kalmak değil ki, sabrı, hoş görüyü, sevgiyi çoğaltmak. Kimseyi ötekileştirmeden bize benzemiyor diye aşağılamamak. Bence hepimizin önceliği sevgi olsa kimse kimseyi kırıp incitmeyecek. Oruç tutan, tutmayana karışmasa, davul çalana ya da tencere çalana karışmasa hiç sorun olmayacak .Bu kadar zor bir şey mi hoş görü göstermek.
    Diliyorum bunu başaranlardan oluruz ,iyi bayramlar dileğiyle,
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen bülbülüm aynen.. hoşgörümüz kuruyan su gibi çekildikçe içimizden maddiyatçılık ve çıkarcılık baş göster miyor mu? bu yüzden en küçük yada en masum şeylere bile tahammülümüz kalmıyorken korkuyorum kimlerle sohbet edilir kim anlar insanlıktan. çıkar olmadan hiç birşey gözetmeden dostluğun peşinden gidebilen bir toplum olabilir miyiz sence bir gün :) kimbilir..
      yüreğine kalemine yorumuna sağlık çok teşekkür ederim, sevgilerimle kocaman öpüyorum seni..

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar