Osman Hamdi bey -4-


Osman hamdi bir akşam Maria'yı karşısına alır ve;
-bundan böyle sana Naile demek istiyorum..
Genç kadın şaşırır sonra da bu ismin anlamını sorar
-erişmek kavuşmak manasında yani sana ulaştığım için çok mutluyum dediğinde yeni ismiyle Naile Osman hamdinin yanaklarından öper büyük bir aşkla birbirlerine sarılırlar..




Bir kaç hafta sonra çok değerli hocası gerome konstantinapolise ziyarete gelmişti Osman hamdiyle gerome zaman içinde hoca öğrenci ilişkisinden çıkıp iki dost olmuşlardı..Gerome Fransa'da kendi atölyesini açmış; ve atölyenin her yanını doğu motifleriyle süslemiş üşenmeden fotoğraflayıp hamdiye göstermiş olmasına karşılık istanbulda sıkılana kadar kalma kararı almıştır bu duruma çok sevinen hamdi hocası için topkapı sarayının en egzotik en dikkat çeken yerlerini fotoğraflaması için devleti aliyeden izni koparmış hocasıyla birlikte resim çalışmalarına kaldığı yerden özlemle devam etmiştir..Aynı zamanda devlet görevine son sürat devam eden hamdinin hayatına 3. kızı Melek girmiş hayriyeye olan özlemini melekde gidermeye çalışsada; küçük kızının hasretiyle içten içe kavrulmaktadır.İlerleyen zaman içinde baba İbrahim ethem bey Berline elçi olarak atanır bu demekti ki; evin atası belkide yıllar boyunca evinden ayrı kalacak; bu defa Osman hamdi evin resiliğini üstlenecektir.
1876 yılı 30 mayıs sabahı, muhalif paşalar ve askeri birlikler meşrutiyeti ilan edebilmek için Abdülazizi resmen kaçırırlar sokaklarda padişahın birden bire hastalanıp öldüğü söylensede kulağa çalınan diğer rivayetse bileklerini kesip intihar ettiği yönündedir.Osman hamdi Abdülazizin öldüğüne üzülmesede derinden etkilenmiştir gözlerinin önüne pariste o iri yarı adamın muhteşem girişi gelir, artık taht boştadır ve memleket karışmaya başlamıştırki yeni sultan ilan edilir. V.Murat... fakat murat padişah da tahtta sadece üç ay kalır, dengesiz davranışları ve alkole olan düşkünlüğü sebebiyle tahta yeni bir sultan gelmesi gerekmektedir yoksa bu ülkenin hükmü böylesine aciz bir sultanla yürütülemeyecektir.
Yeni padişah II.Abdülhamit meşrutiyeti ilan edeceğine söz verir..Hamdi saraydaki bu gelişmeleri takip etmekten yorulmuştur ama babasının berlinden istanbula dönüşü tüm aileyi yeniden sevince boğar.Sonunda meşrutiyet ilan olunur, tüm halk mutluluk içerisinde yeni bir başlangıcın müjdesini aldıkları gün neredeyse bayram yaparlar yapmaya ama işler sanıldığı gibi gitmeyecek Abdülhamit saman altından su yürütüp, istediği gibi at koşturacak, milletine kan kusturacak, kızılcık şerbeti içirecektir..Düşünceme göre oldukça sinsi olan bu sultanımız halkı zaman içinde alıştıra alıştıra meşrutiyet adı altında gericiliğe doğru minik adımlar attırmış kötü niyetli başarıyı benimsemeyen ve sadece ben merkezcil bu adamın yaptıkları ve yapmadıkları tahtında kaldığı sürece en talihsiz olaylara mutsuzluğa ve kaosa sebebiyet vermiştir.

Yorumlar

  1. Merhabalar,

    Osman Hamdi Bey ile ilgili yazı dizinizi okurken, bu bölümde II. Abdülhamit ile ilgili zamanın gelmiş olması nedeniyle ondan da bahsetmişiniz. Kimileri II. Abdülhamit Han ile ilgili çok güzel şeyler söylerken, kimileri de böyle yerden yere vuruyor. Bu II. Abdülhamit Han'ın gerçek yüzünü ve yaptıklarını o kadar merak ediyorum ki, anlatamam. Yani bu padişah hakkında ki gerçekleri bilmek istiyorum sadece.

    Bu güzel yazı dizininiz için teşekkürlerimi sunarım. Kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
  2. Gülçinnur nasılsın? görünmüyorsun uzun zamandır? sorun yoktur umarım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hobicim merhaba evet hayli zamandır yazamıyorum ama mümkün mertebe bloguma girmeye çalışıyorum umarım yeni eve ısınmışsındır birazdan bi ara yazısı yazacağım sevgilerimle :)

      Sil
  3. Selamün Aleyküm Gülçin :)

    Uzun zamandır görüşmüyoruz, umarım iyisindir canım...
    Bloguma ulaşamadığını yazmıştın google+ da ki (yeniden açtığım sayfama)bir yayınıma. Cevap vermiştim, ama sanırım görmedin... Yeniden blog açtım (aslında 2-3 ay gibi bir zaman oldu) fakat kimseyi eklemedim... İlk seni ekliyorum ve izlemeye alıyorum... Sevgiler , Selam dua ile... Allah'a emanet ol inşaallah arkadaşım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm selam Züleyham yeni sayfana ilk beni eklediğin için özel bir teşekkürü borç bilirim canım sağol aklında kalmışım :) ama seni nasıl ekleyeceğimi bulamadım tekrar deneme yapacağım hayırlı cumalar dilerim sevgiler benden yürekten öpüyorum seni :)

      Sil
  4. Söz perim...
    Güzel yürekli kardeşim benim...
    Sana gönülden yürekten bir tebessüm gönderiyorum...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uyy üstadım gönül yürekli dostum tebessümüne karşılık gülümsemem geldimi :)
      hayırlı cumalar değerli büyüğüm saygı ve sevgilerimle :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar