Bir Evita Masalı-1.bölüm..


Arjantin'in Los Tolodos şehri..Fakirliğin ve yoksulluğun kırılagittiği bu şehirde yasak bir ilişkinin sonucunda Juana İbarguren, Juan Duarte'den hamile kalır kürtaj olacak parası ve dahi bebeğini aldıracak imkanı yoktur..  Juan denen şahsiyetse evlidir, bu bebeği kesinlikle istemiyordur öyle veya böyle Juana 7 Mayıs 1919 yılında doğum yapar, bir kız çocuğu dünyaya gelir yani  Evita...evet dünya ve siyaset tarihine damgasını vurmuş 10 kadından biri olan nam-ı diğer EVA.. Arjantin her daim darbeler ülkesidir, kaçakçılar çeteler yiyiciler katiller kol gezmekte, halkıyla baş edemeyen hükümete, asker dirsek atarak -çekil kenara bi halt ettiğin yok bari biz idare edelimde Güney Amerika biraz adam olsun demektedir.



Evita, 5 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu kısaca tekne kazıntısı olarak dünyaya gelmiştir, diğer kardeşleri üveydir. Arjantinde evlilik dışı ilişkilerden doğan çocuklar ve anneleri her zaman dışlanmaktaydı bu yüzden ana kız çok fakirlik çekerler. Evita 7 yaşına gelmiştir, çok ilginç bir tespit şuan bunları yazarken aklıma geldi  benim için önemli olan 3 kişinin hayat hikayesinde ortak bir nokta var buna Mevhibe Beyat, Dali ve Eva' da  dahil olmak üzere her üçü de boğa burcundaymış ilginç bir seçim daha yapmışım..

Eveeet, kızımız evita 7 yaşındayken babası vefaat eder, bütün kardeşleri de zaman içinde dağılıp her biri bir yere gider, ve tam 7 yıl sonra 14 yaşına basar basmaz kader onun için ağları örmek üzere harekete geçer, eva'nın önünde 2 tercih vardır: ya sıradan bir hayat seçip annesiyle birlikte hayatını  salla pati idame ettirecek  yada çok ünlü biri olup ismini neonlara kazıttıracaktır..O, hayalini seçecek, Buenos Aires'e gidip şöhret olacaktır, çok güzel bir kız değildir ama çok duru bir sese ve keskin bakışlara sahiptir. Bir insanda tutku varsa mutlaka hırsta vardır, o da bu tutkusu ve hırsıyla bir çantasıyla yola çıkmadan önce şunu söyler: 'kuşlar gibi özgür olmak, kendi ayaklarım üzerinde durmak istiyorum' iyi etmiş yoksa evita'yı nasıl tanıyacaktık..

Ardından çıkıp Buenos Aires'e gelir, gelir gelmeye ama ne beş kuruş parası ne işi ne ailesi nede yatacak yeri yoktur, tek başına hayat yolunda ayakta kalmak çok zor bir durum; değil evita her birimiz hayata karşı yalnız değil miyiz?  Değişik işlerde çalışmaya başlar geceleri barlarda şarkı söylerken gündüzleri bir radyoda seslendirme yapmaktadır, ona göre olurda bir gün keşfedilirse, kesinlikle o çok güvendiği sesi sayesinde olacaktır...

15 yaşına giren Eva'yı bir gün ünlü tango şarkıcısı Agustin Magaldi keşfeder, hedefi zenginlik ve ünlü olmak olan evita'nın kısmet ayağının dibine gelmiştir işte ve bu uğurda herkezi heba edip geçecek kadar gözü kara ve bir o kadar bencil olmayı seçecektir tüm bunların temelinde çocukluğunda yaşadığı zorlu şartlar ve fakirlik yatmaktadır, o doğduğu hayatla bağdaşmayan bir karaktere sahiptir, yoksul olmayı asla kabul etmeyen yapısı belkide yapacaklarına göstergedir. Agustin'i de bu uğurda basamak olarak kullanmaktan asla çekinmeyecektir. Düşünüyorumda o yıllardan bu yıllara pekde değişen bir şey olmamış ünlü olmak için memlektimizin ağzı bir karış havada gezen kızları da eva gibi yapmıyormu? yapanlarıda var tabi ama kimse eva kadar şanslı olamaz sanırım..


Neyse; Agustin evita'ya bir dolu nasihatler eder -Eva, kendini şehirden korumalısın, şehir aç ve soğuktur, aptallar sürüklenip giderler başaramayanlar ve hata edenler kaybeder..Fakat Evita'nın gözü bir kere hedefe çoktan kilitlenmişti ve bu hepimiz için geçerlidir nasihatlarin hiç birini dinlemeyiz ancak yaşayınca o nasihatin ne demek olduğunu anlarız..Evita'da tıpkı her insanın yaptığı gibi söylenenleri kulağına küpe olarak takmadığı gibi -Kötü benim için iyidir, artık çok sıkıldım,temizim ve kimse beni umursamıyor, kolay biri oldum, saygı duyulmak istiyorum. Kuşlar buradan uçup gidiyorlar, ben neden gidemiyorum? Zengin bir topluluk ve sosyete istiyorum, ben Buenos Aires'in bir parçası olmak istiyorum' diyecektir. Gün gelir, çalıştığı radyolar ve çektirdiği resimler sayesinde  herkez eva'nın yanında bir partner olmak için yarışacaktır. Artık şansı yaver gitmeye başlar öyleki; gittiği her mekanda tüm dikkatleri üzerine çekmesini başaracaktır..

arkası yarın ;)



Yorumlar

  1. Arkası yarın diyorsun öylemi:))
    pastamı bir gün yiyeceğim hemde dilim dilim ellerimle haberin olsun diyorum:))
    sevgilerimle canım.

    YanıtlaSil
  2. tamam anlaştık :) çatal gtirmeyeceğim sana, kocaman pastam hazır sen kitabını hazırla karşında olacağım söz sana ;)

    YanıtlaSil
  3. vay be, hırs ve azime bak, elindekilerle yetinip kalsaydı, kimse tanıyamayacaktı, 2. bölümü merak ediyor ve hemen okumaya başlıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kadının tabiatında varmış sevgili Hobicim, kafasına koyduğunu yapmış ama şansıda yaver gitmiş, başka türlü Arjantinde ölüm çok kolay bir durum veya kötü yola düşmek..oldukça ilginç bir hikayesi var :) teşekkür ederim canım..

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar