sanal da bayram..


Biliyoruz ki; eski'den yaşadığımız, hissedipte mutlu olduğumuz bayramlar yok artık..
Niye yok?
-zaman da aynı zaman, evet hatta zaman kısaldıkça çantanın içine giresi var..
-insanlar değişti evet insanlar maalesef değişti..
-teknoloji geldi cidden mertlik bozuldu, bana göre bayramlar bile sanallaştı mesela bu gün neler yaptım?


-telefonuma mesajlar geldi, watsap denen yerden mesajlar yığıldı, efenime söyleyim interneti açtığımda faceden, blogdan, ordan burdan artık neyse; nereye birip baktıysam herkes sanallaşma yapıyor bayramlaşmadan çıktı ya iş, farkındayım, bende aynını yaptım, sürüden ayrılanı kurt kapar hesabı :) ama itiraf etmem gerekiyor;
-ben mesaj atmaktan hiç hoşlanmıyorum çok basit ve üstelik hiç de samimi bir duygu değil, hele kalıplaşmış mesajlar vardır onlara hiç bakmıyorum bile
-insanın dostları vardır melekler gibi arkadaşları vardır kuşlar gibi işiniz rast gele bayramınız kutlu olaaa...oldumu..ohhh mis gibi hemde gönderdinmi gönderdin alıcıya ulaştımı evet iletim raporu öyle diyor hava raporu gibi :) tamaaam..buraya kadar güzel..şimdi ara bakıyım 1. dereceden senden uzakta olan yakınlarını, peki...
-dııııt dııııt !!! dayı merhaba
-oooo yiğenim merhaba napıyosun..
-iyidir dayı sen nasılsın, hayırlı bayramlar dilerim
-sağooooool yiğenim seninde bayramın mübarek olsun, ne var ne yok
aslında bişey yok, her zamanki gibi bir gün, ama bayram işte, eskisi gibi değilki..
-ne olsun dayı işte, iyiyiz hep beraber oturuyoruz siz nasılsınız yengem giller-bebe ve becikler onların bebeleri nasıllar?
aslında her telefon konuşmasında geçen klasik cümle kuruşları..
-oldu dayı tekrar hayırlı bayramlar, çok selamlar..
şimdi biliyorum kurbanın kesilipde işin bitme zamanını o yüzden hepsini akşam arıyorum neyse, böyle konuşulup bayram kutlaması yapılıp selam kelamdan geçilip kapatıyoruz..

bilmiyorum bana çok yavan ve sıradan geliyor neden anlamı yok? yada ben mi böyle hissediyorum anlamıyorum..Düşündüm sonra aklıma geldi...büyüklerim yokki..ne annanne ne dede, ne babanne ne büyükbaba, hoş büyük babayı muaf tutmam lazım ona hergün bayramdı, rahmetli..belki olsalardı onlara gidecektik ki evet giderdik kurban işini hallettik onları ziyaret ettik, gün bitti işte..ama yoklar..cennette de bayramlar bilinir mi bilmiyorum..sadece hissettiklerini yada haber verildiklerini düşünüyorum..

çevrendeki insanları ziyarete gidiyorsun, büyük şehirlerde böyle farkındasınız değil mi küçük bir kasaba olsa eminim çok daha neşeli geçecek, yok ruh yok, sanki kendimi kandırıyorum, bayram gelmiş neyime hesabı, git otur, nassın, iyimisin, havalar nasıl, kolonya şeker, börek, sarma,tatlı
-ayy lütfen zahmet etme biz hemen kalkacağız..
olmaz ikram hürmet bizim kültürümüzde var, ye diye dürtmeler
-Allah aşkına bak ölümü gör, tövbestağfurullah, adam yemiyor işte niye böyle bişey için ölünü görsünki hem sonra senin bayram günü niye adam yemiyor diye ölesin var anlamıyorum..
-ayy tamam bak Allah adını verdin, şuraya çatal değdirmiyorum bi parça alıcam
peki tamam dur ayran getiriyim yok olmadı meyve suyu kola fanta sprite niğde gazozu :)) şişkinliğini alır bir sonraki gittiğin yerde hazmedersin ordada yersin, şişersin iyilik ediyorum ye ayol işte ye ye yeee :)  patlaa hani..
yedin içtin geldin, aynı günün akşamı yada ertesi sabahı o adam sana gelir aynı lakırtılar, aynı sahte bakışlar, ne konuşacağını bilememeler ortada konuşulacak ciddi bir konu yok, şıkıdım şıkıdım giyinip adamın karşısında boş seyirtmeler..kalmadı...belki kusur görüyorsunuzdur ama gerçek olduğunu da biliyorsunuzdur, tadı kalmadı, insanlarımızın içtenliği ve samimiyet derecesi gün be gün azaldı, kayboldu..işte bu yüzden ben o küçük şehrin top patlamalarını, iftarı, ramazan bayramını, kurban günü koyunu kesmeyin diye yakarışlarımı koyun ağlarken ağlayışlarımı arıyorum, kalabalıkla beraber yemek yemelerimizi, içtenliği arıyorum..
Üzülüyorum biliyor musunuz? hepsi cennette..kardeş acısı çörekleniyor içime, sonra Allah beni affetsin bayram gelmesin istiyorum, ama ben gelme desem gelmeyecek değil mi...bizim bayram kutlamalarımız karşıyaka'da oluyor..babannem büyükbabam kardeşim kuzenlerim hepsi orda, onlarla bayramlaşıp geliyoruz sessiz, üzgün, özlem dolu..

işte öyle..sanallaşma bayramı...örf ve adetlerimiz çok güzel, hiç bir ülkede böyle değerler yok, bilincinde olanlarda yok denecek kadar az..bunu kendi insanımız için söylemek istedim..
dini ve milli bayramlarımızın kıymetini bilmemiz gerekiyor ama bu bir çelişki; anlattım ya yaşadıklarımı, içimde hiç bir şey yok...
yinede buradan bende tüm dostlarımın arkadaşlarımın sevdiklerimin ve hatta sevemediklerimin bile bayramını kutluyorum, mübarek olsun, sevgilerimle..

 Ben bir gerçeğin saklısındayım şimdi ..

Ve senin hayatın, benim sana demediklerim kadar noksan…

H. Ali Toptaş


Yorumlar

  1. Sevgili Gülçinciğim bizler geçmişte çok güzel bayramlar yaşandığını. Ya bizden sonra ki nesil ne yapacak? Bu güzelliklerden mahrum olacak. Artık milli ve manevi değerlerimiz önemsiz hale getirilmeye çalışılıyor. Diğer taraftan bizler koruyamıyoruz. Tepkisiz sessiz kalıyoruz. Bu durum birilerinin ekmeğine yağ sürüyor.
    Canım çok güzel bir paylaşımdı. Bu vesile ile tekrar bayramını kutluyor, sağlık, huzur ve esenlikler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet sanırım geçmişin güzelliğini bu yavanlıkta aramak doğrumu, kendime kabul ettiremiyorum galiba ondan olmalı Yaren'im...maalesef çok haklısın bu güzel değerlerimizin unutturulması kime fayda sağlayacak anlamıyorum, maddi bir değer değil bu sadece manevi değer, neden insalnarımız bu kadar sıradanlaştı, çok düşündürücü değil mi..
      çok teşekkür ederim yorumu ve kalemi ve yüreği güzel insan, hayırlı bayramlar dilerim, sevgi ve saygılarımla..

      Sil
  2. Merhabalar.

    Bu güzel bayramlarımızı kutlamak ve paylaşmak için insanlarımız elindeki tüm imkanları en iyi şekilde kullanmaya bakıyorlar. Bu çok güzel bir gelişmedir. Sanal da olsa bayram kutlamaları ve ziyaretleri fiilen yapılan ziyaret ve kutlamalar kadar güzel.

    Geçmiş de olsa, tekrar sanal ortam da bayramınızı kutlar; sağlık, huzur ve içinde mutluluğu da eksik olmayan daha nice bayramlara erişmenizi Cenab-ı Hakk'tan niyaz ederim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Recep bey; haklısınız insanlar imkanlar ile kullanmaya başladıklarından beri teknolojiyi zamandan tasarruf edebilme fırsatlarını ellerinde tutuyorlarken; ben sizi de unutmadım bir mesaj dahi olsa aklımdasınız duygusunuda verebilirler ama ben böyle düşünmüyorum teknoloji zamanı hızlandırıyor erişimi kolaylaştırıyor ama insanları bencilliğe sıradanlığa iterken; samimiyetten alıkoyuyor içtenliği elimizden alıyor, yüz yüze sohbet etmekten alıkoyuyor bu sayede kendi hareket alanlarını genişletip yurt içi tatillere veya yurt dışı seyehatlere çıkabiliyorlar bilmiyorum belki bu iyi bir şey gibi görünüyor ama pek tatmin edici bir durum gibi gelmiyor bana..çok daha eskileri bilmesemde kendi çocukluğumun eskisinde yaşadığım ve hissettiğim o güzel duygular ve insanlar yok..
      çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için, saygı ve sevgilerimle geçmiş bayramınız tekrar mübarek olsun..

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar